Forberedelse

Godt øl nydes med alle sanser. Så for at for det mest mulige ud af en ølsmagning bør følgende fremgangsmåde benyttes:

OPBEVARING AF ØL
Alle øl, undtagen de kommercielle bryggerede, skal stå op under opbevaring. Nogle øl lagrer videre på flasken og/eller er ufiltreret og upasteriseret og derfor skal eventuelle rester bundfalde. Hermed undgår også at f.eks gær rester hvirvler rundt i flasken når man hælder.Derfor: ryst ikke flasken på noget tidspunkt
Temperatur
For at maksimere smagen af øllen er det vigtigt at retningslinierne for temperatur etc overholdes. Dvs. at den opbevares eller ihvertfald drikkes med den temperatur, der som regel er påskrevet etiketten. Ellers får man ikke den optimale aroma. Hvis øllen er for kold, bedøver man smags-løgene, så smagsintensiteten mindskes og nuancerne kommer ikke til deres fulde ret.
Jo mørkere øllen er, jo højere serveringstemperatur ca. 12 grader. Lysere øl serveres bedst ved ca. 5 grader.

Ølsmagningen

Rækkefølge
Begynd altid med den mindst kraftige af øllene mht. farve, alkoholprocent, sødme og bitterhed.
Smagsløgene bliver trætte efter en 4-5 øl, derfor anbefales det faktisk at man begrænser sig til dette antal, så man får den bedste mulighed for at bedømme øllene, inden man rent teknisk ikke kan smage øllene mere. Men tilpas det lejligheden.

1. Skænk øllen op i et det rigtige glas tilpasset øltypen
Sørg for øllen har den temperatur, der anbefales på flasken.
Glasset skal være rent! Skyl hellere glasset en gang for meget, så alle sæberester vaskes af. Det kan ødelægge skummet og øllen bliver hurtig flad. Hæld ikke helt op til kanten, men sørg for der er plads til skummet.

2. Lugt til øllen
Duften kan i de fleste tilfælde sige ligeså meget om øllen som smagen. Vi smager både med næse og mund. Aromaen stammer fra gæren, humlen og malten, som alle har sine bestemte karakteristika.

3. Se på øllen
Betragt farven, skum og klarhed. Dette fortæller også meget om øllen.
Jo mørkere farve, jo mørkere malt type er der brugt og smagen af kaffe, chokolade etc. er mere fremtrædende.
Hvis øllen virker uklar og grumset er dette kun et godt tegn. Det betyder at øllen højst sandsynligt er overgæret og ufiltreret, for derved at beholde alle smagsstoffer fra brygget. Det ses især ved micro bryggerier.

4. Smag på øllen
Slyng øllen rundt i munden og frigiv alle aromaer. Tungen har 4 smagssanser; salt, sur, sød og bitter. Alle sanser er nødvendige for at få den helt rigtige oplevelse, derfor skal man altid drikke øllen og ikke spytte ud. Bitterheden stammer fra humlen og er i de fleste tilfælde den mest fremtrædende ingrediens i øllen.Malten bidrager med farve og sødmen i øllet. Se om du kan genkende nogle af smagene fra ingredienserne f.eks:
Humlen: Citrus, blomster, rose, hyldeblomst, lyng, fyrrenåle, harpiks
Malten: karamel, kaffe, chokolade, nødder, vanilie
Gær: banan, nelliker, frugtaromaer- ananas, jordbær, honning

SKÅL og god fornøjelse og nyd oplevelsen!!

Del siden